Kontakta mig
+46 73 433 25 17

Forskning HeartMath

Historik

HeartMath grundades 1991 i USA av en man som heter Doc Childre. Det började som en enkel tanke kring hjärtat och dess egentliga betydelse i våra kroppar. Under århundraden har hjärtats roll haft olika benämningar och än idag finns det uttryck i de flesta kulturer där man härleder till hjärtat när vi pratar om kärlek, omtanke, uppriktighet, uppskattning etc. På svenska använder vi till exempel ”följ ditt hjärta”, ”tala ur hjärtat” m.m., när vi vill uppmana till uppriktighet och ärlighet.

Allt detta i kombination med en distinkt känsla av att hjärtat har fler funktioner än att ”bara” vara en blodpump inspirerade Doc att ta reda på mer. Han samlade ett team av läkare och forskare kring sig – och The Institute of HeartMath var grundat. Därifrån till nutid har varit en lång resa, men HeartMath insåg tidigt att hjärtat på något sätt påverkade hur vi människor presterar och att det hängde ihop med hur vi känner oss inuti. Tidigt såg vi samband mellan stress och sänkt prestationsförmåga, men frågan var hur stress påverkar vårt hjärta?

Vad är Heartrate Variability (HRV)?

Analys av hjärtfrekvensens variabilitet (HRV, heart rate variability) tillämpas t ex inom sjukvården för att påvisa, karaktärisera och mäta autonoma funktionsrubbningar vid diabetes och andra systemiska eller neurologiska sjukdomar samt hjärtsjukdomar. Hos patienter med dessa sjukdomar är det av direkt klinisk betydelse att identifiera fall med obalans, som kan medföra högre risk för livshotande rubbningar i hjärtrytm eller plötslig död.

För friska människor är istället hjärtrytmen (HRV) ett utmärkt sätt att få feedback i realtid på hur kroppen egentligen mår och presterar. Hos friska individer varierar hjärtfrekvensen och blodtrycket från hjärtslag till hjärtslag. Förändringarna består av rytmer som speglar hur det autonoma nervsystemet reglerar sin blodcirkulation. En av dessa rytmer uppstår pga. att andningen ger upphov till tryckvariationer i bröstkorgen. Det påverkar hur mycket blod som rinner in i hjärtat från venerna vid varje hjärtslag. En annan rytm uppstår pga. att blodkärlens diameter ökar eller minskar allt eftersom blodet skickas till olika organ eller andra ställen i kroppen.

HeartMath bevisade sambandet mellan hjärtrytmen och våra känslor

1997 presenterade HeartMath bevis för att hjärtat förändrar mönstret i sin rytm (HRV) beroende på om vi har positiv eller negativ känsla i kroppen. HRV mönstret skiftar markant när vi upplever behagliga kontra obehagliga känslor. Detta styr även hur vi utsöndrar våra hormoner, vårt autonoma nervsystem samt hur vi utnyttjar kapaciteten i vår hjärna.

emWave Desktop –  träningsredskapet som visar förändringar i hjärtrytmen samt frekvenser i autonoma nervsystemet

Med emWave kan man objektivt övervaka den egna hjärtrytmen och få bekräftat när man har uppnått balans i det autonoma nervsystemet. Den är som en spegel för känslotillståndet och denna feedback i realtid möjliggör en effektivare hantering av stress och negativa känslor. Du lär dig att medvetet växla till ett positivt emotionellt tillstånd och du kommer att se förändringar i hjärtrytmen omedelbart på dataskärmen. Effekterna är båda omedelbara och långtidsverkande. Analysen av HRV, d.v.s. hjärtrytmen, har erkänts som ett kraftfullt externt mått som speglar interaktioner mellan hjärta – hjärna och dynamiken i det autonoma nervsystemet. emWave Desktop fungerar på både PC och Mac.

emWave2 – Portabelt träningsredskap som visar förändringar i hjärtrytmen

Precis som emWave Desktop är emWave2 vetenskapligt validerad och är dessutom portabel vilket väsentligt breddar träningsmöjligheterna. Det är särskilt effektivt att använda den när du förbereder dig inför viktiga och kanske pressade möten, när du vill förbättra din sömn, på väg till mötet i bilen, öka din idrottsliga förmåga, hantera stressreaktioner som är relaterade till ett sjukdomstillstånd samt när du vill återhämta dig snabbt från en pressad situation. Perfekt träningsredskap för dig som har ett rörligt arbete och vill prestera och må på topp.

Hjärtat påverkar allt

Forskningen har visat att när man lär sig att medvetet växla till en positiv känsla ändras hjärtrytmen omedelbart. En förändring i hjärtrytmen kanske inte verkar särskilt viktigt, men det skapar en stark och fördelaktig spiral av neurologiska, hormonella och biokemiska händelser som gagnar hela kroppen. De stressreducerande effekterna är omedelbara och bestående. Du höjer din prestationsförmåga direkt.

Genom övning av HeartMaths verktyg och tekniker kan du lära dig hur du, kan ta kontroll över din stress och dina känslor genom ditt hjärta. För många människor innebär det en stor förändring av livskvalitet och hälsa.